Sofia Skolas historia

Vid sekelskiftet växte Stockholm mycket snabbt och antalet barn på Södermalm blev så stort att skolorna inte alls räckte till. Skolöverstyrelsen lade då till stadsfullmäktige fram ett förslag som skulle innebära ett miljonbygge i form av ett folkskolepalats i Katarina församlings östra delar. Förslaget diskuterades fram och tillbaka innan det antogs och Konrad Elméus utsågs till arkitekt för projektet. 1907 startade bygget av skolan, som skulle inrymma 74 klassrum för totalt 2457 elever. Sofia skola är det sista "folkskolepalats" som byggdes i Stockholm.

Sofia församlings folkskola 1912. (Fotograf: Okänd.
Källa: Stockholmskällan)

På höstterminen 1910 fylldes skolan för första gången av elever från de nybyggda bostadsområdena kring Nytorget och Vitabergsparken. Den dåvarande kungen Gustav V hade tillsammans med sin drottning Victoria tagit sig från det kungliga slottet till det då avlägsna Södermalm för att i närvaro av en lång rad kända personer förklara den nya skolan invigd.

Skolan blev med tiden alltmer sliten och nergången och redan 1969 började man diskutera ett eventuellt upprustande av Sofia skola. Man anlitade arkitekten Bo Fritzell, som ritade ett ombyggnadsförslag för Sofia skola. Det förslaget diskuterades i många år... Först hösten 1994 nyinvigdes Sofia skola efter en omfattande renovering. Det tog alltså 25 år från det att diskussionen började tills det att ombyggnaden blev färdig.

"Sofia skola, äntligen, efter decenniers förslitning och nedsmutsning, står hon här och lyser, gräddgul med gröna fönsterbågar, och får oss verkligen att tro på epitetet "folkskolepalats". Nu är hon för oss "Grundskolepalatset". (Dåvarande rektor Ingrid Giesecke vid återinvigningen 1994)

NU HAR SOFIA FYLLT 100!

Fredag 27/8 2010 firades Sofia skolas 100-årsjubileum, med pompa och ståt! Evenemanget invigdes med trumpetfanfar och med att förskoleklassbarnen lät 100 fina ballonger lyfta mot himlen. Under hela förmiddagen var sedan olika aktiviteter igång, på skolgården och inne i skolan.

På gården kunde man i olika marknadsstånd köpa godisstrutar
och kanelbullar eller delta i lotterier och olika tävlingar. En eldslukare fanns på plats, Sofiaflickorna hade uppvisning och olika musikaliska talanger från förr och nu framträdde.

Inne i biblioteket berättade Sofiaelever från förr. Där kunde läroböcker och slöjdalster genom tiderna beskådas. I aulan rullade elevproducerade bildspel om Sofia skola då och nu, och väggarna täcktes av elev- och personalfoton från de senaste 25 åren.

Som storslagen avslutning på firandet kalasade elever, personal och besökande firare på 100 meter gräddtårta.

Sofia skola - ja må hon leva i minst 100 år till!