Kulturdagen!

Elever behöver Kultur! Lika självklart som det är med friluftsdagar ska det vara med kulturdagar i Sofia skola. Elever kan inte bara förväntas producera kultur, de måste få bli kulturkonsumenter och lotsas in i den världen också. Jag vill inte att kultur och de estetiska processerna ska tillåtas att marginaliseras utan ingå i våra barns utbildning naturligt. Målet är att eleverna ska känna sig hemma i kulturlivet. Min vision är att kultur ska bli lika vanligt och tillgängligt för dagens unga som Gröna Lund, OS och IKEA är idag.

Sofia skola ligger i en huvudstad med ett enormt kulturellt utbud som jag vill att våra ungdomar ska få ta del av. Släpp in elever i ateljéer, på muséer, i teatrar och verkstäder. Visa dans, film och musikproduktion för dem och låt de få prova på att göra masker, bygga rekvisita eller pröva scenkostymer.

I november 2014 genomförde Sofia skola sin första Kulturdag på högstadiet. Den blev mycket lyckad! Detta läsår har Kulturdagen flyttats till vårterminen och är nu kalenderlagd februari.

Jag och mina kollegor har sytt ihop ett smörgåsbord av diverse kulturella aktiviteter. Exempel på vad eleverna kan välja mellan: Operan, Östasiatiska muséet, Dansmuséet, Dramaten, Hötorgshallen, Moderna Muséet, musikstudio, nycirkus m.m.

Föräldrar! Kanske jobbar Du med kultur? Hjälp mig att fylla nästa års Kulturdag med spännande interaktiva och oförglömliga aktiviteter för våra unga – era framtida kulturutövare, konsumenter och samarbetspartners! Ring mig eller mejla om du eller din arbetsplats kan erbjuda något för oss på Sofia skola.

Anna Mautner
Förstelärare Bild, Sofia skola